បច្ចេកសព្ទ​ខ្នាត​រង្វាល់​ខ្មែរ

គួរតែ​ដឹង

Chouk Khmer

ស្រាក់ (ន.) ខ្នាត​ឯកតា​ខ្មែរ​ពី​បុរាណ​ដែល​ដាក់​អ្វីៗ​តម្រួត​លើ​គ្នា ហើយ​ចង​រុំ​ឲ្យ​នៅ​ក្នុង​ដុំ​តែ​មួយ ដូចជា​ស្ករផែន​ឬ​ចាន ជាដើម ។ ចំពោះ​ស្រាក់​ស្ករផែន គេ​ខ្ចប់​ចង​រុំ​ដោយ​ស្លឹក​ត្នោត មាន ១០​ផែន ឬ​២០​ផែន ឬ​ក៏​ច្រើន​ជាង​នេះ ហៅ​មួយ​ស្រាក់ ។ រីឯ​ចាន​វិញ គេ​ចង​រុំ​ចំនួន ១០ ឬ​ចំនួន ១២ ហៅ​មួយ​ស្រាក់​ដែរ ។ ឧ. ស្ករ​ផែន​ពីរ​ស្រាក់ ចាន​បី​ស្រាក់ ។

បំពង់ (ន.) (បំពង់​ឫស្សី) 1. ខ្នាត​រង្វាល់​ខ្មែរ​ពី​បុរាណ ធ្វើ​ពី​បំពង់​ឫស្សី​ស្រុក ប្រើ​សម្រាប់​វាល់​ទឹកត្នោត ដែល​មាន​ចំណុះ​រវាង ២​លីត្រ ទៅ ៣​លីត្រ ។ ឧ. ទឹក​ត្នោត​ពីរ​បំពង់ ។ 2. ប្រដាប់​ឬ​ឧបករណ៍​ធ្វើ​ពី​បំពង់​ឫស្សី ប្រើ​សម្រាប់​វាល់​វត្ថុ​រាវ ដូចជា ទឹកត្នោត ជាដើម ។

កញ្ជើ (ន.) ខ្នាត​រង្វាល់​ខ្មែរ​ពី​បុរាណ សម្រាប់​វាល់​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ វត្ថុ​ល្អិតៗ ជាដើម ដែល​ត្បាញ​ដោយ​បន្ទះ​ឫស្សី ខាងលើ​មាន​រាង​មូល ហៅ​ថា មាត់​ក្ដាប់ និង​បន្ទោះ​ផ្ដៅ​ខាងក្រោម​រាប ហៅ​ថា បាត ។ ឧ. អង្ករ​មួយ​កញ្ជើ ។

ល្អី (ន.) ខ្នាត​រង្វាល់​ខ្មែរ​ពី​បុរាណ ដូច​កញ្ជើ​ដែរ តែ​មាន​រាង​ស្មើ​លើ​ស្មើ​ក្រោម សម្រាប់​វាល់​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ វត្ថុ​ល្អិតៗ ជាដើម ។ ឧ. ស្រូវ​មួយ​ល្អី ។

កន្តាំង (ន.) ខ្នាត​រង្វាល់​ខ្មែរ​ពី​បុរាណ (មាន​រាង​ដូច​ល្អី) សម្រាប់​វាល់​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ មាន​ស្រូវ​អង្ករ​ជាដើម ជា​រង្វាល់​អនុភាគ ដែល​មាន​ចំណុះ​ពីរ​ភាគ​ឬ​បី​ភាគ ឬ​ក៏​បួន​ភាគ​នៃ​តៅ ។ អ្នក​ខ្លះ​ហៅ​ថា ខ្ញឹង ។ ឧ. ស្រូវ​បី​កន្តាំង ។

តក់ (ន.) ខ្នាត​រង្វាស់​ខ្មែរ​ពី​បុរាណ ធ្វើ​ពី​ត្រឡោក​ដូង​តក់ ឬ​ដូង​ក្ដៀប ឬ​ក៏​ដូង​ស្ដ មាន​ទំហំ​តូច​ជាង​នាឡិ​បន្តិច ប្រើ​សម្រាប់​វាល់​អង្ករ ។ ជួនកាល​គេ​ហៅ នាឡិ​តូច​ក៏​បាន ។ ឧ. អង្ករ​បី​តក់ ។

កម្បង់ (ន.) ខ្នាត​រង្វាល់​ខ្មែរ​ពី​បុរាណ ប្រើ​បាត​ដៃ​ទាំង​ពីរ​ផ្គុំ​គ្នា​ហើយ​ផ្ងារ ធ្វើ​ឲ្យ​ដក់​បន្តិច សម្រាប់​ក្បង់​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​តូចៗ ឬ​វត្ថុ​អ្វី​មាន​ទំហំ​តូច​ល្អិតៗ ឬ​ក៏​ម៉ដ្ឋៗ ដាក់​ពេញ​ថ្នក់​បាត​ដៃ​ទាំង​ពីរ​នោះ ។ ឧ. អង្ករ​ពីរ​កម្បង់ ។

ទូកដៃ (ន.) ខ្នាត​រង្វាល់​ខ្មែរ​ពី​បុរាណ ប្រើ​បាតដៃ​ម្ខាង​ដាក់​ផ្ងារ​ធ្វើ​ឲ្យ​ដក់​បន្តិច សម្រាប់​ចូក​វាល់​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​តូចៗ ឬ​វត្ថុ​អ្វីៗ​មាន​ទំហំ​តូច​ល្អិតៗ ឬ​ក៏​ម៉ដ្ឋៗ ដាក់​ពេញ​ថ្នក់​បាតដៃ​នោះ ។ ឧ. គ្រាប់​ល្ង​មួយ​ទូកដៃ ។

ក្ដាប់ (ន.) ខ្នាត​រង្វាល់​ខ្មែរ​ពី​បុរាណ ប្រើ​ម្រាម​ដៃ​ម្ខាង​រួប​ក្រសោប​បិទ សម្រាប់​ចាប់​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​តូចៗ ឬ​វត្ថុ​អ្វីៗ​មាន​ទំហំ​តូច​ល្អិតៗ ឬ​ក៏​ម៉ដ្ឋៗ ។ ឧ. អង្ករ​មួយ​ក្ដាប់ ។

ចឹប (ន.) ខ្នាត​រង្វាន់​ខ្មែរ​ពី​បុរាណ ប្រើ​ចុង​ម្រាមដៃ​ម្ខាង​រួបប្រួម​ផ្គុំ​គ្នា ច្បិច​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​តូចៗ ឬ​វត្ថុ​អ្វីៗ​មាន​ទំហំ​តូច​ល្អិតៗ ឬ ក៏​ម៉ដ្ឋៗ ។ ឧ.

View original post 34 more words

Advertisements

ឆ្លើយតប

Fill in your details below or click an icon to log in:

ឡូហ្កូ WordPress.com

អ្នក​កំពុង​បញ្ចេញ​មតិ​ដោយ​ប្រើ​គណនី WordPress.com របស់​អ្នក​។ Log Out / ផ្លាស់ប្តូរ )

រូប Twitter

អ្នក​កំពុង​បញ្ចេញ​មតិ​ដោយ​ប្រើ​គណនី Twitter របស់​អ្នក​។ Log Out / ផ្លាស់ប្តូរ )

រូបថត Facebook

អ្នក​កំពុង​បញ្ចេញ​មតិ​ដោយ​ប្រើ​គណនី Facebook របស់​អ្នក​។ Log Out / ផ្លាស់ប្តូរ )

Google+ photo

អ្នក​កំពុង​បញ្ចេញ​មតិ​ដោយ​ប្រើ​គណនី Google+ របស់​អ្នក​។ Log Out / ផ្លាស់ប្តូរ )

កំពុង​ភ្ជាប់​ទៅ​កាន់ %s